DTU’s nye vartegn er ikke en skyline

John Tefke

John Tefke, næstformand i Byplanudvalget, skriver i Det Grønne Område – 27. januar 2021

Sagen om byggeri på Miljøvej er afsluttet.

Endte det godt eller skidt? Jeg er som udgangspunkt godt tilfreds.

Det ansøgte byggeri overholdt ikke lokalplanen, desværre er lokalplanen også sådan, at der kunne bygges noget lovligt, som var værre, og det er vi heller ikke interesseret i.

Konservative fik stoppet godkendelsen i første omgang i Byplanudvalget, idet vi havde støtte fra Enhedslisten.

Der er ingen tvivl om, at det er et kompromis, hvor begge parter har måtte give sig. Jeg håber dog, at DTU har bemærket, at vi faktisk har en lokalplan, som, vi mener, skal overholdes, og kommende projekter derfor er indenfor rammerne af dette.

Vi har efterfølgende haft en god dialog med DTU, som har imødekommet os. DTU rykker byggeriet 2,9 meter tilbage fra randzonen og ændrer facadevalget væsentligt.

Facadevalget kan vi ikke bestemme helt så meget over, så længe det overholder lokalplanen, og her der flere muligheder.

Konservative har foreslået gyldnebrune nuancer, som, vi mener, vil “gemme” byggeriet bedst bag randbeplantningen, det er fortrinsvis egetræer, der står i randzonen, og de har ikke blade så længe af gangen. Derfor vurderer vi, at dette facadevalg vil få bygning til at falde bedst ind i omgivelserne.

Vi ser ikke DTU’s varetegn som en “skyline”, og vi bemærker også, at DTU stadig selv sætter pris på at bevare randbeplantningen.

På sigt skal der udarbejdes en ny lokalplan for DTU.

Her håber jeg, at mange ville komme med input og gode ideer. Jeg har selv den holdning, at DTU skal have mulighed for at kunne fastholde sin position som et førende universitet. Udvidelsen skal blot ske i harmoni og respekt for omgivelserne, og her ser jeg især, at de lidt højere bygninger placeres centralt på DTU og ikke i kanten af området, som netop var tilfældet i denne sag. Randbeplantningen er også noget, som fortsat skal bevares.