Provokerende kritik af kommunernes coronaindsats

Sofia Osmani skriver sammen med Borgmester i Helsingør, Benedikte Kiær, i Berlingske 2021.01.28

Det seneste år har vist, at kommunerne er omstillingsparate og klar til at løse selv de mest umulige opgaver. Fra første parket har vi været vidne til massive corona-omstillinger på skoler, dagtilbud, botilbud, ældrepleje og meget andet. Og det uden den mindste forberedelse.

Vi har været vidne til nedlukning, genoplukning, endnu en nedlukning, yderligere nedlukning, nye restriktioner, tolkning af restriktioner – igen og igen. Og et hav af bekendtgørelser og ny lovgivning har skullet håndteres og implementeres på uhørt kort tid. Vi har oplevet en regering, der ikke har forhåndsorienteret eller haft retningslinjerne klar, når nye tiltag er meldt ud til befolkningen på kommunernes vegne. Og vi har set det enorme pres, det giver i organisationen. Og vi ved, at vi slet ikke er i mål endnu.

Vi anerkender, at særlige tider kræver særlige regler. At det ikke altid har været muligt at forberede tiltagene bedre, inddrage og orientere. Derfor har vi også i kommunerne løftet opgaverne og knoklet på – uden den helt store kritik. Vi har nøje fulgt de anvisninger, vi har fået (også dem der ikke har givet mening for os) og bestræbt os på at levere en ordentlig service og omsorg til borgerne, samtidig med at smitten holdes nede. Det sidste er ikke altid lykkedes – for selv når anvisninger følges, kan smitten snige sig ind. Med tragiske konsekvenser og stor sorg for både pårørende og personale til følge.

Med ovenstående for øje er det mere end almindelig provokerende, når regeringen pludselig sender samtlige kommuner et brev. Ikke et brev med anerkendelse, forståelse for den enorme opgave eller en høflig orientering om nye tiltag. Nej – derimod et brev, hvor kommunerne kritiseres for ikke at gøre brug af de quicktest, der måske kunne have stoppet eller begrænset smitte på vores plejehjem. En situation justitsminister Nick Hækkerup direkte kalder »utilfredsstillende«.

Sandheden er blot, at Sundheds- og Ældreministeriet på et møde først i januar selv har annulleret brugen af de private quicktest af medarbejderne på plejecentrene. Og først onsdag den 20. januar kom der melding til kommunerne om, at der var begrænsede muligheder for quicktest af medarbejdere i daginstitutionerne. Kommunerne har således slet ikke kunnet bestille quicktest, som justitsministeren ellers gav udtryk for 20. januar!

Vi håber, at ministeren har troet, at muligheden for de omtalte test har været tilbudt kommunerne – i modsat fald er brevet ikke bare provokerende, det er direkte respektløst overfor de medarbejdere og ledere i landets kommuner, der hver dag under vanskelige vilkår knokler for at levere kvalificeret service og omsorg. Derfor undrer det os også, at ministeren ikke, straks han blev gjort bekendt med sagens rette sammenhæng, gav en uforbeholden undskyldning. Når 98 borgmestre samstemmende mener, at tilbuddet om quicktest ikke har været tilgængeligt, så er der nok noget om sagen. Ministerens reaktion var imidlertid, at »han ikke synes, vi skal pege fingre«. Bekvem kommentar, når fingrene pludselig er rettet mod en selv. Men ret os, hvis vi tager fejl – var det ikke netop ministerens egen finger, der startede miseren?